Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Kiełbasa radoszycka

Tradycje rzeźnicze i handlowe Radoszyc sięgają czasów średniowiecza. Okoliczni chłopi trzymali bydło, owce i trzodę chlewną na zaspokojenie własnych potrzeb, jak również pracujących w okolicznych kuźniach robotników. Część mięsa sprzedawali na targowicy lub do dworu. Tradycje rzeźnickie i kupieckie zakorzeniły się głęboko i przetrwały do dziś. Starsi mieszkańcy sięgają pamięcią do roku 1950, kiedy to wyroby przygotowywano niemal w każdym domu. Nie wyobrażano sobie świąt czy uroczystości rodzinnych, takich jak wesela czy chrzciny, bez swojskich kiełbas, salcesonów, pasztetowych. Wyroby były zawsze dobre, a przepisy przekazywane w rodzinie. W latach 70. na terenie gminy Radoszyce było około 43 domowych masarni. W tych czasach wolno było 2 razy w roku dokonać uboju domowego. Osoby mające pozwolenie na sprzedaż mięsa, mogły też starać się o ubój gospodarczy – do sprzedaży. Specyficzny smak i aromat radoszyckiej kiełbasy spowodował, że stała się znana w całym powiecie, województwie, a nawet w innych rejonach kraju. Przyjeżdżano po nią z pobliskich miejscowości i województw. Zdobyła sławę na Śląsku, gdzie do pracy wyjechało wiele osób z tych okolic. Dziś kiełbasa radoszycka jest znana i nadal ceniona. Wyróżnia się specyficznym smakiem i zapachem uzyskanym poprzez dodawanie do jej parzenia niewielkiej ilości ziół oraz poprzez długie wędzenie drzewem liściastym, przeważnie olszyną z dodatkiem śliwy lub jabłoni. Pachnie dymem, ma wyraźnie wyczuwalny smak przypraw i aromat czosnku. W gminie Radoszyce funkcjonują rodzinne przetwórnie wyrobów wędliniarskich, które jak u Wiklaków, kultywują zachowanie tradycyjnego smaku kiełbasy radoszyckiej.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Kiełbasa radoszycka