Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Dzionie rakowskie

Wiele lat wstecz w województwie świętokrzyskim, w gminie Raków, gospodynie na Wielkanoc i na Boże Narodzenie obowiązkowo piekły dzionie, produkt charakterystyczny dla tego regionu i niespotykany nigdzie indziej. Nie było jednolitej receptury na przygotowanie dzionia, choć wszystkie były podobne. 15 września 2005 r. zaproszono na spotkanie najstarsze mieszkanki Rakowa potrafiące piec dzionie. Na podstawie uzyskanych od nich informacji oraz zawartych w ankiecie przeprowadzonej wśród 70-letnich kobiet, udało się ustalić, że receptury dzionia gospodynie posiadają od swoich prababek. W ten sposób jego rodowód udało się wyprowadzić od XIX wieku.
Był niemały problem z ujednoliceniem przepisu, nie obyło się bez sporów: czy dodać cynamonu, czy imbiru i czy podgardle ma być w części wędzone. Przez wieki każda z gospodyń nadawała dzioniu nieco inny charakter. Po przywołaniu rad babek i prababek została ustalona najbardziej klasyczna jego postać. Fakt ten przypieczętowały własnoręcznymi podpisami obecne na spotkaniu kobiety. Powstała najbardziej wiarygodna receptura, której należy przestrzegać. Zgodzono się jednocześnie na dopuszczenie niewielkich modyfikacji w zależności od upodobań poszczególnych domostw.
Dzionie jest dziś ciekawostką kulinarną w ofercie żywieniowej licznych gospodarstwach agroturystycznych działających na tym terenie. Zostało zauważone w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2003 roku. Reprezentowało województwo świętokrzyskie na Targach Polagra - Farm 2003 w Poznaniu i od tamtej pory stało się bardzo popularne, uczestniczyło we wszystkich konkursach, pokazach, dożynkach oraz imprezach organizowanych przez jednostki samorządu terytorialnego oraz instytucje i organizacje sektora rolno-spożywczego regionu świętokrzyskiego.
Dzionie wywodzi się z kuchni żydowskiej, jest to rodzaj kiszki upieczonej w naturalnym jelicie wieprzowym lub wołowym, wyglądem przypominające kiszkę pasztetową. Po przekrojeniu widoczne są białe pasemka macy przypominające mięso drobiowe. Dzionie najlepiej smakuje następnego dnia po wychłodzeniu, pokrojeniu w plastry i obsmażeniu.

Wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych 15 lutego 2007
Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Dzionie rakowskie