Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Jędrzejowski twarożek śmietankowy

Jędrzejowski twarożek śmietankowy

Twarożek śmietankowy w Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej z siedzibą w Wodzisławiu produkowany jest od kilkudziesięciu lat. Wytwarzany jest z mleka skupowanego od rodzimych producentów z dodatkiem kultur bakteryjnych, podpuszczki i soli. Większość czynności przy produkcji wykonywanych jest po dzień dzisiejszy ręcznie, a zatem nawiązuje się do dawnych metod wytwarzania, i dlatego smak i aromat twarożku są tak charakterystyczne. Ważną rzeczą jest również to, że proces pakowania twarożku odbywał się i nadal odbywa za pomocą ludzkich rąk. Od zawsze twarożek pakowany był w pergamin. Jest produktem rozpoznawalnym na tutejszym rynku i nie tylko.
Twarożkarstwo w Jędrzejowskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Wodzisławiu sięga 1937 r. Mimo różnych zawirowań dziejowych, transformacji, zakład wciąż wytwarza twarożek. Dowodem na to jest dokumentacja zdjęciowa procesu produkcji twarożku z lat 1948 i 1949, ilustrująca prymitywne urządzenia drewniane, na których ręcznie robiony
był twaróg. Schładzanie mleka odbywało się za pomocą taflii lodu, który gromadzono w okresie zimy w takich ilościach, aby wystarczyło do następnej, zabezpieczając go trocinami przed topnieniem. W późniejszym okresie naturalne chłodzenie przy pomocy lodu zastąpił czynnik wymuszony poprzez sprężarki amoniakalne. Drewniane maszyny
i urządzenia, jakimi były kadzie do obróbki mleka, wirówki korbowe oraz sita zastąpiono metalowymi. Były one pojemniejsze i dogodniejsze w obsłudze. Mimo to dalej większość prac przy jego produkcji wykonuje się ręcznie, co ma niewątpliwy wpływ na jego walory smakowe.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Jędrzejowski twarożek śmietankowy