Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka świętokrzyska

Zalewajka po raz pierwszy pojawiła się w Łodzi w drugiej połowie XIX w., gdzie mówiono o niej: „O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada, ten czuje się zdrowo”. Była to potrawa chłopska, ze względu na swą prostotę i sytość. Z czasem zaczęła też być popularna w Kieleckiem i na Kujawach. W jędrzejowskim i pińczowskim nazywano ją też „lurą” z dzikiego zielska zaprawianą mlekiem. Na przełomie XIX i XX wieku zawędrowała zalewajka z Kieleckiego do Zagłębia Dąbrowskiego wraz z migrującymi robotnikami, szukającymi pracy i mieszkania w górniczym okręgu. Potrawa ta była prosta w przygotowaniu, tania, a jak jeszcze dodało się kiełbasy albo boczku, to dobrze zaspakajała apetyt. Żur, który był jej nieodzownym składnikiem przygotowywano w domach we własnym zakresie. W Świętokrzyskiem jest wciąż zupą bardzo popularną, a przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie. Trudno zapomnieć smak przepysznej zalewajki i jej zapach unoszący się po domu babci.

Składniki:
- 75 dag ziemniaków,
- butelka żuru 0,5 l,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 20 dag kiełbasy wędzonej, białej lub boczku wędzonego (wkładka),
- śmietana kwaśna,
- liść laurowy (2-3 listki),
- ziele angielskie (3-4 ziarenka),
- sól, pieprz do smaku,
- słonina do kraszenia (ok. 5 dag),
- 2-3 kapelusze grzybów suszonych (niekoniecznie).

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Do garnka z gotującą wodą włożyć pokrojone ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie namoczone wcześniej grzyby. Gotować 10-15 minut. Żur rozmieszać z 3-4 łyżkami śmietany, dodać posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą na pół miękkie, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę (żur + śmietana + czosnek), przyprawić do smaku solą i pieprzem. Okrasić skwarkami ze słoniny, serwować w głębokim talerzu z dodatkiem chleba lub bez.


Wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych 6 września 2006
Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Zalewajka świętokrzyska