Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Fitka kazimierska

Zupa na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami, zarzucana kaszą jęczmienną, zagęszczana podpalanką (zasmażką), zabielana śmietaną. Smak zupa zawdzięcza wywarowi z mięsa drobiowego, a także skwarkom (ze słoniny lub boczku), całości dopełnia aromat warzyw. Fitka to potrawa jednogarnkowa podawana jako pierwsze danie, spożywana sama lub z chlebem w zależności od upodobania. Jest zupą prostą, ale smaczną. Jak podaje ks. Władysław Siarkowski w ,,Materiałach do etnografii ludu polskiego z okolic Pińczowa” różnie nazywano tę zupę w poszczególnych regionach południowej Polski. W powiatach kieleckim i pińczowskim (obecnie) – „bieda”, w krakowskim – „fiutka”. Na terenie powiatu kazimierskiego również funkcjonowało kilka nazw tej zupy, takich jak „dziod”, „dziadowsko spółka”, „pitucha” – o czym świadczą informacje zawarte w przeprowadzonych wywiadach etnograficznych. Jednak najbardziej rozpowszechniona nazwa to fitka, która na tym terenie była zupą bardzo znaną, gotowaną chyba we wszystkich domostwach. Wynikało to zarówno z dostępności wszystkich potrzebnych do jej wytworzenia produktów, jak i z tego, że jest to zupa tania, sycąca, a do tego smaczna.
Wszystkie surowce wchodzące w skład produktu dostępne były w każdym gospodarstwie. Powiat kazimierski jest typowo rolniczy, z długimi tradycjami w uprawie warzyw, zbóż i buraków. W wywiadach przeprowadzonych wśród najstarszych mieszkanek Cieszków można zauważyć niewielką różnicę w wykonaniu fitki. Niektóre gospodynie dodają cebulę podsmażaną, inne tylko „na zapach” w całości obraną z wiórek, podobnie przecier pomidorowy albo pomidory pokrojone w kostkę, niektóre „zarzucają” kaszą inne nie, czasem zamiast kaszy robiono z twardo zarobionego ciasta drobione kluski; wiele modyfikacji zależało od preferencji smakowych domowników. Niektóre gospodynie twierdziły, że do fitki dodawana była również kapusta świeża lub kiszona, ale podkreślały, że dodatki takie wchodziły wraz z upływem lat i były wynikiem eksperymentów kulinarnych prowadzonych w celu urozmaicenia potrawy. W biedniejszych domach oraz na Popielec kobiety przygotowywały podobną zupę, ale „jałową”, z dodatkiem klusków drobionych, zabielaną mlekiem, nazywaną ją wówczas „dziod” lub „dziadoska spółka”.

Składniki:
- mięso drobiowe lub wieprzowe,
- ziemniaki,
- kasza jęczmienna,
- marchew,
- pietruszka,
- cebula,
- smalec, słonina lub boczek,
- mąka, sól, pieprz.

Wykonanie:
Kawałek mięsa drobiowego lub wieprzowego dobrze wypłukać, włożyć do gotującej się wody (około 5 l), dodać liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, soli i pieprzu do smaku. Po ugotowaniu mięso wyjąć, a do wywaru włożyć ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (około 1/3 objętości wywaru), marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę lub starte na tarce, ząbek czosnku drobno posiekanego, zieleninę pokrojoną w kostkę i usmażoną na odrobinie tłuszczu cebulę. Po 15 minutach zupę zarzucić garścią grubej kaszy jęczmiennej, a następnie zagęścić zasmażką. Fitkę podaje się w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa lub bez. Zupę można podawać następnego dnia, podgrzać, jest wówczas jeszcze smaczniejsza.

Źródło: ŚODR Modliszewice

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Fitka kazimierska