Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Udziec dworski z Kunowa

Udziec dworski z Kunowa

Udziec dworski z KunowaNa liście produktów tradycyjnych figuruje od 11 stycznia 2013 roku w kategorii produktów mięsnych. W przekroju udziec wieprzowy odsłania tłuszcz i włókna o barwie czerwonej przechodzącej do wiśniowej od zewnątrz i jasnoróżowej wewnątrz plastra. Średnia waga gotowego udźca to ok. 7-9 kg.

W smaku wyczuwalne są użyte w procesie przygotowania przyprawy - majeranek, liść laurowy, czosnek, pieprz, ziele angielskie oraz jałowiec.
 
Tradycja i pochodzenie udźca dworskiego z Kunowa związane jest z występującymi na tym terenie dworem Ośniałowskich (XIX wiek) oraz dworem we wsi Nietulisku Dużym (XIII wiek). To właśnie na tych dworach odbyłaby się liczne przyjęcia, podczas których goście mogli skosztować najlepszych pieczonych potraw mięsnych, w tym udźca wieprzowego. W okresie międzywojennym nastąpił rozwój wędliniarstwa. W tym okresie istniały 3 zakłady rzemieślnicze, w których to mistrzowie wyrabiali wędzonki oraz wędliny swojskie, które sprzedawali w przyzakładowych sklepach. Po roku 1945 powołano w Kunowie Gminną Spółdzielnię, gdzie został otworzony zakład, w którym wytwarzano różne wędliny metodami tradycyjnymi, w tym udziec wieprzowy. Zdobyta wiedza i doświadczenie, a także sprawdzone technologie i receptury pozwalają obecnie przygotowywać udźca dworskiego o niezmiennym niepowtarzalnym smaku. Przy przygotowywaniu udźca należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji soli i przypraw, a także trzeba pilnować, aby podczas wędzenia mięso było soczyste, a nie wysuszone. „…najpierw była ona marynowana w solance 10 dni obsypywało się ziołami i liśćmi laurowymi, potem ściskało się taką szynkę sznurkiem. Następnie taką nogę piekło się lub wędziło w zależności od wielkości udźca. Do wędzenia przygotowana była wędzarka z drewna, która była opalana specjalnym drewnem. Żeby szynka była dobra do spożycia wędziło się ją cztery godziny. Udziec żeby się udał i był smaczny to mięso po ubiciu musi być dobrze ostygnięte i wychłodzone” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Kunowa). Obecnie udziec dworski z Kunowa przygotowywany jest podczas uroczystości rodzinnych jak wesela, chrzciny, przy okazji świąt oraz podczas dożynek, festynów czy konkursów kulinarnych.
 
Źródło:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Udziec dworski z Kunowa