Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Pasztetowa radoszycka

Pasztetowa radoszycka

Pasztetowa radoszyckaNa liście produktów tradycyjnych figuruje od 11 stycznia 2013 roku w kategorii produktów mięsnych. Produkowana w Radoszycach pasztetowa z dodatkiem wątroby wieprzowej, podgardla, pieprzu i cebuli. Z zewnątrz pętka mają kolor jasnoszary, ale po przekrojeniu widać kremowoszarą konsystencję z widocznymi przyprawami.

Tradycje wytwarzania wyrobów mięsnych w Radoszycach i pobliskich miejscowościach sięgają wielu pokoleń. Okoliczni chłopi hodowali bydło, owce i trzodę chlewną z przeznaczeniem na wyrób produktów masarskich dla mieszkańców Radoszyc. Część mięsa sprzedawana była na targowicy lub do dworu. Świniobicie odbywało się przeważnie dwa razy do roku, na święta lub na szczególne okazje takie jak wesela, chrzciny. Ze świniobicia wykorzystywano każdy kawałek mięsa przygotowując różnego rodzaju szynki, kiełbasy, a także salcesony i pasztetowe zwane także wątrobianką. Popularnym wyrobem przygotowywanym na terenie Radoszyc była pasztetowa. Tajemnica jej wyjątkowego smaku oparta jest na tradycyjnej metodzie produkcji i odpowiednio dobranych składnikach i przyprawach. „Do wyrobu pasztetowej używałem kaszy manny, podrobów: wątroba wieprzowa, skórki słoniny, wywar z kości oraz przyprawy: sól, pieprz, cebulę. Po zmieleniu produktów w maszynce, dosypaniu odpowiedniej ilości kaszy manny i przyprawieniu wyrabiało się masę do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie nabijało do jelit i parzyło w kotle” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Radoszyc). Przy przygotowywaniu pasztetowej należało pamiętać o tym, aby jelita były bardzo starannie wyczyszczone, w celu wyeliminowania charakterystycznego dla nich zapachu. W latach 1970-1980 nastąpił rozwój małych przetwórni mięsnych. Sprzyjały temu słabo zaopatrzone sklepy i ograniczenia kartkowe. Radoszyckie wyroby stały się słynne na całą okolicę, a nawet kraj. Szczególnie znane były na Śląsku, gdzie do pracy wyjechało wiele osób z okolic Radoszyc. Przyjeżdżając w rodzinne strony zaopatrywali siebie i swoich znajomych. Wyroby radoszyckich masaży do dziś cieszą się uznaniem. Małe przetwórnie zachowały tradycyjny sposób wyrobu pasztetowej i niezmienione od lat receptury.
 
Źródło:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Pasztetowa radoszycka