Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Burocorz bogoryjski

Burocorz bogoryjskiTen przypominający bochen chleba produkt regionalny z Bogorii znajduje się w oficjalnym zestawieniu produktów świętokrzyskich od 11 stycznia 2013 roku. Został wpisany w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze". Wspomniany już bochen o okrągłym kształcie osiąga wagę około 2 kg (wysokość to ok. 10 cm, a średnica ok. 22 cm). Charakterystyczny jest zapach, lekko buraczany, pochodzący od głównego składnika burocorza.

Nazwa burocorz bogoryjski pochodzi od głównego składnika, czyli buraków cukrowych, a także nawiązuje do nazwy gminy znanej dawniej z uprawy buraków. W czasie wojny i tuż po jej zakończeniu buraki cukrowe stanowiły podstawę wyżywienia rodzin wiejskich. „Przed wojną to się najbardziej to piekło, i w wojnę. Bo i jeść nie było co a buraki to było coś” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bogoria). Burocorz bogoryjski przygotowywany był zazwyczaj podczas wypieku chleba od czasów przedwojennych, co najmniej raz w tygodniu. „Buraki gotowane musiały być. Starte albo ugniecione, mąka dobra, pszenna. Do tego jaja i drożdże. Piec musiał być nagrzany żeby to było jak trza. Skórka to była chrupiąca, wypieczona, najlepsza. A pachniał burakami i był bardzo, bardzo dobry” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami gminy Bogoria). Pieczony był w piecu chlebowym, opalanym drewnem sosnowym, co powodowało odparowywanie wody z ciasta i nadawało mu charakterystyczny smak oraz pięciodniową świeżość. Spożywany był jako potrawa obiadowa, jak również słodki dodatek. Szczególnie chętnie zjadany był przez dzieci. Obecnie burocorza piecze się tylko okazjonalnie, głównie podczas organizowanych przez gminę oraz województwo uroczystości. Z daleka widać wówczas na straganach jego brązową, dobrze wypieczoną skórkę. Po przekrojeniu widać jego kremowo-złoty miąższ.
 
Źródło:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Burocorz bogoryjski