Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Produkty regionalne Sandomierski olej rzepakowy

Sandomierski olej rzepakowy

Sandomierski olej rzepakowyProdukowany w Sandomierzu olej rzepakowy od 21 stycznia 2011 roku figuruje na liście produktów regionalnych województwa świętokrzyskiego w kategorii "oleje i tłuszcze". Jego intensywny i aromatyczny zapach rozchodzi się z każdej z czterech rodzajów butelek, w jakich jest rozlewany. To odpowiednio 0,2, 0,5, 0,7 i 1 litrowe szklane pojemniki.

Barwa sandomierskiego oleju mieni się od jasnożółtej, poprzez odcienie bursztynu do ciemnozielonej. Kolor uzależniony jest od rodzaju nasion rzepaku (ozimy lub jary) oraz dojrzałości i wilgotności nasion.
 
Sandomierski olej rzepakowy wytwarzany jest od kilkudziesięciu lat przez rodzinne olejarnie zlokalizowane w powiecie sandomierskim, tj. we wsi Węgrce, Piekary, Malice. Określenie „sandomierski” powiązane jest z regionem, w którym uprawia się surowiec oraz tłoczy się i spożywa ten tradycyjny olej. Oryginalność i tradycja sandomierskiego oleju rzepakowego wynikają ze stosowania do jego produkcji nasion rzepaku uprawianego na Wyżynie Sandomierskiej przez istniejące tam od ponad 50 lat olejarnie. Rzepak do produkcji oleju pochodzi z upraw położonych w miejscach, w których duże nasłonecznienie w okresie wegetacji wpływa na niespotykany smak i aromat oleju. Rzepak produkowany jest głównie przez małe gospodarstwa zgodnie z metodami rolnictwa ekstensywnego. We wsiach powiatu sandomierskiego zachowała się długoletnia tradycja maszczenia olejem rzepakowym tradycyjnych wigilijnych potraw: grochu z kapustą, grochu z kapustą i kaszą gryczaną, zupy grzybowej, barszczu z uszkami, bądź do smażenia: racuchów, karpia oraz do przyrządzania śledzi i surówek. Dawniej zanim zelektryfikowano okoliczne wsie, do olejarni jechało się zaprzęgiem konnym po to, aby konie wpiąć w kierat, który napędzał walce niezbędne do mielenia rzepaku. Następnie nasiona podgrzewało się (i tak robi się do dziś) w kotle zamkniętym bez dostępu dymu i otwartego paleniska, co miało znaczenie dla jakości produktu końcowego, ale również odróżniało tradycyjny olej sandomierski od olejów produkowanych na Roztoczu i w Galicji.
 
Źródło:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Sandomierski olej rzepakowy