Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Masło chmielnickie

Na liście produktów tradycyjnych województwa świętokrzyskiego masło wyrabiane w okolicach Chmielnika pojawiło się 11 stycznia 2013 roku w kategorii "oleje i tłuszcze". Jest kolejnym po maśle jędrzejowskim produktem tego typu, ale charakteryzuje się nieco innymi cechami.

Starannie uformowana masa chmielnickiego masła przybiera najczęściej formę kostki lub osełki. Waga pojedynczej porcji wynosi odpowiednio 200, 300 lub 500 g. Konsystencja jet zwarta, smarowna, a na kromce lśni żółtym kolorem. W nos uderza charakterystyczny maślany aromat.
 
Tradycja wytwarzania masła chmielnickiego związana jest z historią powstania w 1925 roku Spółdzielni Mleczarskiej w Drugni. Spółdzielnia zajmowała się skupem mleka, które następnie przerabiane było na masło i rozprowadzane do odbiorców. Początkowo produkcja masła odbywała się w starej karczmie przy użyciu beczki o ręcznym napędzie, wirówki, wygniatacza i formy do pakowania. Żywiołowy rozwój spółdzielni został przerwany działaniami wojennymi okupanta, który przeniósł ją do miasta Chmielnik i dopiero w 1957 roku nastąpił dynamiczny rozwój wytwarzanych w Chmielniku produktów mleczarskich. Masło chmielnickie przygotowywane jest od ponad 50 lat niezmienną metodą według zachowanej starej receptury. „Sposób produkcji masła chmielnickiego nie zmienia się od kilkudziesięciu lat. Jedynym surowcem do jego wytwarzania zawsze była i jest śmietana ukwaszona zakwasem” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Chmielnika). Przez cały okres produkowania masła udoskonalono jedynie sprzęt do zmaślania, to znaczy drewniane maselnice zastąpiono metalowymi. Masło chmielnickie zawdzięcza swoje niepowtarzalne walory smakowe jakości mleka, które pozyskiwane jest od krów przebywających na terenach położonych między rzekami Nidą, Wisłą i Świętokrzyskim Parkiem Narodowym. Pastwiska położone na tym terenie obfitują w pełnowartościowe trawy oraz aromatyczne zioła. „(…) Nie ma w okolicy żadnego zakładu przemysłowego, który by ten teren zanieczyszczał. Jest za to dużo dzikich pastwisk porośniętych ziołami, których aromat przedostaje się do mleka. Dlatego masło z Chmielnika tak wszystkim smakuje” (Wywiad etnograficzny z mieszkańcami Chmielnika). W 2011 r. produkt otrzymał I miejsce w kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów.
 
Źródło:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Masło chmielnickie