Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Pączek opatowski

W okresie karnawałowym chętnie spożywamy najróżniejsze pyszności. Od 14.01.2014 r. mieszkańcy województwa świętokrzyskiego, a zwłaszcza Opatowa, mogą stawiać na swoich stołach utytułowany smakołyk. Chodzi o pączka opatowskiego, który wspomnianego dnia został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii "wyroby piekarnicze i cukiernicze".

Ten dobrze wyrośnięty, okrągły, a w przekroju lekko owalny i pulchny produkt drożdżowy, ma wokół jaśniejszą obwódkę. Waga pączka opatowskiego wynosi około 90 dag. Jego średnica to około 8 cm, a wysokość w środkowym punkcie ok. 6 cm. Smak smażonego ciasta drożdżowego podkreśla znajdująca się w środku pączka marmolada śliwkowa lub różana.
 
Pączek opatowski wypiekany jest od 1996 roku. Do dziś jego produkcja odbywa się taką samą metodą jak przed laty, przy zastosowaniu naturalnych surowców najwyższej klasy.
 
Z wywiadu etnograficznego przeprowadzonego z mieszkańcami Okalina Kolonii dowiadujemy się, jak powstaje ten tradycyjny produkt: „W letnim mleku rozcieramy drożdże i odstawiamy je do wyrośnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka na puszystą masę. Wlewamy masę z jajek do przesianej mąki, dodając szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Następnie wyrabiamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Gdy ciasto będzie pulchne i jednolite dodajemy ciepłe roztopione masło i ponownie wyrabiamy aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pozbawionym przewiewów. Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę posypaną mąką, dzielimyje na porcje, z których każdą rozpłaszczamy na dłoni, wkładającnadzienie z marmolady śliwkowej lub różanej. Potem formujemy zgrabny pączek. Pączki układamy na posypanej mąką stolnicy, złączeniem do dołu. Gdy pączki podwoją swoją objętość, smażymy małymi partiami na rozgrzanym smalcu, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową na tacę. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy”.
Tak przygotowany pączek opatowski zachwyci smakoszy nie tylko w karnawale, głównie w tłusty czwartek. Z pewnością na stałe znajdzie się na liście ulubionych smakołyków każdego z nas.
 
Opracowano na podstawie:
www.minrol.gov.pl

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Produkty regionalne Pączek opatowski