Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Nalewka z cytryny

Cytryna co prawda nie jest owocem hodowanym na ziemi świętokrzyskiej, a receptura na nalewkę nie wpisuje się w tradycję świętokrzyskiej kuchni, ale pomimo tego warto zasmakować jej w chłodny jesienny lub zimowy wieczór. Na rozgrzewkę, lub jako smaczny dodatek do herbaty z mocą.

Składniki:
- 5 cytryn
- 0,5 l spirytusu
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. wody
 
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę z cukrem (cukier ma się rozpuścić, należy mieszać). W tym czasie sparzyć cytryny i obrać tak, aby skórka miała jak najmniej białej części). Wycisnąć sok z cytryn, po czym dodać go wraz ze skórkami do zagotowanej wody z cukrem. Dobrze wszystko wymieszać i wystudzić. Po wystudzeniu dolać spirytus, po czym odstawić na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu odcedzić i pozostawić na 3 tygodnie. Po tym czasie nadaje się do spożycia. Jeśli nalewka będzie za mocna lub za kwaśna, można ją rozcieńczyć.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Nalewki i alkohole Nalewka z cytryny