Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Krupnik staropolski

Krupnik zalicza się do grona najstarszych polskich wódek. Doskonale sprawdza się w jesienne i zimowe wieczory, ponieważ doskonale rozgrzewa. Po całym dniu spędzonym na stoku narciarskim, czy też na szlaku, mały kieliszek w połączeniu z kubkiem gorącej herbaty rozgrzeje skuteczniej niż ciepły kaloryfer.

Składniki:
- 1 l spirytusu,
- 0,5 litra miodu,
- 0,5 litra wody,
- 3 g cynamonu,
- 6 goździków,
- 6 ziaren pieprzu angielskiego,
- 0,5 laski wanilii,
- 0,25 gałki muszkatołowej,
- dokładnie obrana z białego miąższu skórka z ćwiartki pomarańczy.
 
Przygotowanie:
Zagotować osobno: miód z wodą w jednym garnku, a w drugim przyprawy z niewielką ilością wody (ale bez skórki z pomarańczy). Skórkę z pomarańczy włożyć do gotującej się wody tylko na ok. 1 minutę (nie gotować, bo da gorzki smak). Przyprawy po gotowaniu na wolnym ogniu przez ok. 10 min. odcedzić i wywar wlać do gotującego się miodu z wodą. Mieszając jeszcze chwilkę przytrzymać na wolnym ogniu, odstawić do przestudzenia, a potem wlać spirytus (można wlać do jeszcze ciepłego miodu, ale z nim nie gotować!). Przykryć i odstawić na 24 godziny, aby osad opadł i składniki „się przegryzły”. Po tym czasie przelać do butelek, odcedzając osad. Butelki dobrze zakorkować, a korek zalać lakiem. Taki krupnik im dłużej stoi, tym jest lepszy i można go pić na zimno albo na gorąco.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Nalewki i alkohole Krupnik staropolski