Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Nalewki i alkohole Wiśniówka - Nalewka z wiśni

Wiśniówka - Nalewka z wiśni

WiśnieNalewka wiśniowa to nie tylko dobry i rozgrzewający w mroźne wieczory trunek. Ma także działanie przeciwgorączkowe, zalecana jest przy przeziębieniach, grypie, anginie, ale też przy uporczywych zaparciach. Pomaga w trakcie leczenia wątroby i pęcherzyka żółciowego.

Składniki:

- 60 dag wiśni,
- 10 dag śliwek kalifornijskich,
- 15 goździków,
- szklanka płynnego miodu pszczelego,
- 1 litr spirytusu,
- 3 szklanki przegotowanej wody.

Przygotowanie:

Wiśnie należy umyć i osuszyć, a następnie połowę z nich wydrylować i wsypać do gąsiorka. Dodać pozostałe wiśnie z pestkami. Całość zalać miodem pszczelim, przykryć ściereczką i odstawić na dobę. Po upływie tego czasu wsypać goździki oraz wymyte, osuszone i pokrojone w paski suszone śliwki. Całość zalać spirytusem wymieszanym z 3 szklankami przegotowanej wody. Gąsiorek zakorkować i trzymać w cieple przez ok. 10-12 dni. Codziennie należy nim potrząsać, a po upływie podanego czasu alkohol należy zlać, a następnie dodać płyn z odciśniętych przez płócienną ściereczkę owoców. Następnie całość przefiltrować przez gazę lub bibułę i rozlać nalewkę do butelek szczelnie zakorkując. Najlepsza wiśniówka jest dopiero po upływie 6-8 miesięcy i wtedy też najlepiej ją podawać.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Nalewki i alkohole Wiśniówka - Nalewka z wiśni