Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Miseczki z ciasta

Miseczki z ciasta

Idealne do innej regionalnej potrawy z okolic Bielin - zupy "Kociołek Baby Jagi".

Składniki:
- 1 kg mąki,
- 1 szkl. wody,
- 4 łyżki oleju,
- 1 torebka przyprawy do grilla;

Przygotowanie:
Z przygotowanych produktów wyrabiamy ciasto, takie jak na kluski. Gdy będzie już dostatecznie wyrobione dzielimy je na 10 części. Następnie przygotowujemy 10 flaczarek żaroodpornych, przewracamy je dnem do góry i pędzelkiem namoczonym w oleju jadalnym smarujemy flaczarki. Każdą część ciasta wałkujemy w kształt koła i nakładamy na flaczarki, obciskając delikatnie dłońmi, tak by całe były oblepione ciastem. Następnie układamy je na blasze i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni prze 30 minut. Gdy miski uzyskają odpowiedni kolor, wyjmujemy je z piekarnika i po kilku minutach rozdzielamy miseczki z ciasta od glinianych flaczarek. Trzeba to robić delikatnie by nie zniszczyć naszego wypieku. W tak przygotowanych miskach podawać można z kromką razowca zupę "kociołek Baby Jagi" lub strogonofa czy żurek. Wyśmienicie będzie też smakowac zalewajka świętokrzyska lub żurek świętokrzyski. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Miseczki z ciasta