Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Smalec Zosieńki

Smalec Zosieńki

Chleb ze smalcem to potrawa przygotowywana niemal w każdym zakątku kraju, jednak w okolicach Bielin do smalcu podchodzi się w wyjątkowy sposób. To nie tylko wytopiona słonina z cebulką. To raj dla podniebienia, zresztą spróbujcie sami.

Składniki:
- 1-1,5 kg słoniny,
- ok. 70 dag chudej kiełbasy,
- ok. 30 cm pora (część biała),
- 5-6 cebulek,
- 3-5 ząbków czosnku,
- papryka świeża czerwona,
- papryka świeża żółta,
- 1 duża łyżka Vegety,
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki,
- 1 czubata łyżeczka pieprzu,
- 1 duża torebka majeranku,
- 3-4 torebki pestek słonecznika (można też uży sezamu lub pestek dyni);

Przygotowanie:
Słoninę kroimy dość drobno i smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną kiełbasę. Po zezłoceniu się słoniny dodajemy pokrojony na cienkie paski por. Po upływie ok. 10-15 minut dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty uprzednio przez praskę. Gdy cebula zrobi się miękka dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażymy często mieszając i przyprawiamy pozostałymi przyprawami. Po częściowym schłodzeniu przelewamy do pojemników. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Smalec Zosieńki