Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Pieczeń wieprzowa z kasztanami i czerwoną kapustą

Pieczeń wieprzowa z kasztanami i czerwoną kapustą

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Teresę Służalec z Koła Gospodyń Wiejskich w Potoku Małym.

Składniki (pieczeń):
- 800g szynki wieprzowej ze skórą,
- sól, pieprz,
-papryka,
- oregano,
- bazylia,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 łyżka cukru,
500g kasztanów.

Składniki (kapusta):
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka smalcu,
- 125ml czerwonego wina,
- 2 ziarnka ziela angielskiego,
- 4 goździki.

Sposób przyrządzenia:
Szynkę natrzeć dokładnie solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Szynkę ułożyć w rondlu skórą do dołu. Wlać ok. 125 ml wody, zagotować. Mięso dusić ok. 5 min. Szynkę wyciągnąć, skórę naciąć wzdłuż i w poprzek, piec w piekarniku ok. 75 min, często podlewając. Kapustę rozkroić, usunąć głąb oraz zwiędłe liście, drobno poszatkować. Cebulę i jabłko umyć i posiekać na równej wielkości kawałki. Cebulę zrumienić na smalcu na złocisty kolor, dodać poszatkowana kapustę , wino, przyprawy i drobno posiekane jabłko. Dusić ok. 50 min. Drugą cebulę i marchewkę obrać i pokroić. Po ok. 40 min pieczenia dodać do szynki. Kasztany naciąć na grubszym końcu, gotować ok. 15 min. w dużej ilości wody. Ugotowane obrać ze skóry. Cukier rozgrzać na patelni ciągle mieszając, aż stanie się brązowy. Po dodaniu 2-3 łyżek wody i wymieszaniu wrzucić na patelnię kasztany i glazurować. Do kapusty dodać niezbyt słodkiego dżemu porzeczkowego. Szynkę z kasztanami przełożyć na półmisek. Podawać z kluskami lub ziemniakami.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Pieczeń wieprzowa z kasztanami i czerwoną kapustą