Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Zawijańce świętokrzyskie

Zawijańce świętokrzyskie

Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej,
- 4 dag drożdży,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 0,75 szkl. ciepłego mleka,
- 3 łyżki oleju (w zależności od potrzeb – mogą być też 2, ale maks. 4).
 
Składniki na farsz:
- 1,5 kg pieczarek,
- 0,5 główki poszatkowanej białej kapusty,
- 3 jajka,
- 2,5 łyżki oleju,
- pieprz ziołowy,
- sól.
 
Sposób przyrządzania:
Warzywa na farsz podsmażyć, wymieszać z 2 jajkami, cebulą, solą, pieprzem. Z podanych składników przygotować ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na nie farsz, następnie zwinąć roladę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rolada wyrośnie ostrym nożem podzielić ją na ok. 3 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Zawijańce posmarować rozbitym jajkiem, po czym włożyć do piekarnika. Piec ok. 30 min. W temperaturze 190 stopni Celsjusza.
 
Zawijańce mogą być doskonałym dodatkiem do wigilijnego barszczu.
 
Opracowano na podstawie:
„Kulinarne smakołyki dla rozwoju wiejskiej turystyki”, Gmina Bieliny 2010
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Zawijańce świętokrzyskie