Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Domowy makaron

Domowy makaron

Wiele potraw podawanych jest z makaronem, a królują wśród nich zupy. Od dawna gospodynie przygotowywały ciasto, z którego powstawały popularne nitki. Poniżej przedstawiamy szybki sposób na pyszny domowy makaron - najlepiej smakuje w niedzielne południe podawany z rosołem, ale zastosowań ma o wiele więcej.


Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jaja
- 6-8 łyżek wody
- szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę (może to być także blat kuchenny). Dodajemy sól, jaja i wodę. Ze składników zagniatamy ciasto. Nie należy się przejmować, że będzie dość twarde - takie ma być. Całosć ciasta dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na cienkie placki, które przekładamy na ściereczki i odstawiamy do przeschnięcia na około 30 min. Po upływie tego czasu placki posypujemy niewielką ilością mąki (ważne, by rozprowadzić mąkę na cały placek - wówczas ciasto nam się nie sklei), zwijamy w rulon i kroimy na paski. Grubość dobieramy wedle upodobań, ale zazwyczaj paski nie przekraczają grubością 2 mm. Po pokrojeniu ciasta na makaron układamy do na stolnicy i posypujemy ponownie mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 min. By zminimalizować ryzyko sklejenia się naszego makaronu do gotującej się wody warto dodać odrobinę oleju. W ten oto sposób otrzymujemy smaczny makaron domowej roboty. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Domowy makaron