Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dodatki Sałatka majowa

Sałatka majowa

Wiosna i pojawiające się wraz z nią nowalijki rozbudzają wyobraźnie do komponowania różnego rodzaju surówek i sałatek. Poniżej propozycja świętokrzyskiej sałatki majowej. Życzymy smacznego.

Składniki:
- 1 główka sałaty,
- 2 pęczki zielonej cebuli (dymki),
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 2 pęczki młodych rzodkiewek,
- 15 dag sera twarogowego,
- 3 jaja ugotowane na twardo,
- 1 świeży ogórek,
- 5 dag orzechów włoskich lub migdałów,
- 5 dag rodzynek,
- sok z cytryny,
- 3/4 szklanki sosu majonezowego,
- sól i pieprz,
- ew. kilka listków mięty.

Sposób przyrządzenia:
Sałatę, cebulę, rzodkiewki, ogórek oraz miętę dokładnie umyć i odsączyć. Obciąć nać rzodkiewki, pozostawiając jedynie młode środkowe listki. Ser twarogowy pokroić w niewielką kostkę, jaja obrać ze skorupek i drobno posiekać. Ogórek obrać i pokroić tak samo jak ser. Rzodkiewki pokroić w plasterki, a młode, zielone listki drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać z sosem majonezowym. Dodać drobno posiekaną cebulę (nać wraz z cebulkami), szczypiorek i rodzynki. Wymieszać, przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Umyte liście sałaty wyłożyć na salaterkę, przykrywając nimi dno i boki naczynia. Przygotowaną w ten sposób salaterkę napełnić sałatką. Posypać drobno posiekanymi orzechami.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dodatki Sałatka majowa