Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Mostek cielęcy faszerowany grzybami

Mostek cielęcy faszerowany grzybami

Prezentujemy kolejny przepis typowo sezonowy, bo uzależniony od wysypu grzybów w lasach. W tych w regionie świętokrzyskim, aby zebrać w sezonie pełen koszyczek wystarczy odrobina cierpliwości. Pyszne grzyby można potem przyrządzać na wiele sposobów. My proponujemy zaufać przepisowi przygotowanemu przez Zofię Guz z gminy Tuczępy.

Składniki:
- 1,5 kg mostka cielęcego bez kości,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka ostrej musztardy,
- 1 limeta,
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki posiekanych namoczonych suszonych grzybów,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- biały pieprz,
- sól,
- 200 ml białego wytrawnego wina.

Sposób przygotowania:
Grzyby starannie umyć w ciepłej wodzie, namoczyć na 1 godzinę, w tej samej wodzie ugotować i następnie drobno posiekać. Część mięsa (ok. 20 dag) przepuścić przez maszynkę. Mostek cielęcy od wewnątrz natrzeć czosnkiem. Wymieszać musztardę z sokiem z limety. Dokładnie wymieszać zmielone mięso z grzybami, musztardą, pietruszką, przecierem pomidorowym, dodać do smaku pieprz i sól (ew. vegetę). Mostek pokryć równomiernie farszem, ciasno go zrolować i obwiązać nicią kuchenną. Natrzeć od zewnątrz solą i pieprzem. Włożyć mostek do żeliwnego naczynia, podlać winem i dusić przez godzinę, następnie zdjąć pokrywę i pozostawić na ogniu od 15 do 20 minut. Mięso wyjąć, pokroić w plastry i ułożyć na półmisku. Polać je doprawionym sosem. Podawać na gorąco, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Mostek cielęcy faszerowany grzybami