Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Kojboły ciekockie

Kojboły ciekockie

Kojboły to specjalność gospodyń z Izby Dobrego Smaku z Ciekot. Przygotowywana przez nie potrawa została doceniona i nagrodzona III miejscem na IV Powiatowym Konkursie na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego.

Składniki na ciasto:
- 2 kg tartych surowych ziemniaków,
- 1 kg gotowanych i zmielonych przez maszynkę ziemniaków,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku

Składniki na farsz:
- 2 kg gotowanej kiszonej kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 1 kg mięsa wieprzowego,
- 2 cebule,
- 20 dag słoniny.

Przygotowanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dobrze wycisnąć i dodać ziemniaki gotowane, jajko, sól, pieprz i całość wymieszać. Przygotować farsz - ugotowaną kapustę dobrze wycisnąć. Namoczone wcześniej w zimnej wodzie suszone grzyby ugotować. Podsmażyć słoninę, dodać cebulę i ugotowane grzyby i podsmażyć do momentu zeszklenia cebulki, a następnie zmielić przez maszynkę. Na koniec zmielić mięso i wymieszać z cebulą i grzybami.
Z ciasta formować małe placki, nakładać na nie farsz i dobrze skleić. Kojboły powinny mieć po zlepieniu kształt sporego ziemniaka. Tak przygotowane wrzucać na osolony wrzątek i gotować 5-7 minut, aż do wypłynięcia. Podawać okraszone słoniką z dodatkiem boczku i cebulki. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Kojboły ciekockie