Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Kluska miedzianogórska

Kluska miedzianogórska

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” w Miedzianej Górze.

Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki,
- 1 jajko,
- odrobina ciepłej wody.

Składniki na farsz I:
- 20 dag kiszonej kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 1 łyżka masła,
- 1 mała cebula.

Składniki na farsz II:
- 5 dużych surowych ziemniaków,
- 2 ugotowane ziemniaki,
- żółtko,
- 10 dag drobno posiekanego boczku wędzonego,
- pieprz, sól.

Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki na ciasto i zagnieść jak na kluski, rozwałkować, włożyć do szerokiego garnka i ugotować (5 min.), następnie wyjąć i rozłożyć na lnianej serwecie. Grzyby namoczyć (na ok. 20 min.), ugotować, odsączyć i zdusić l łyżką masła i cebulą. Kapustę ugotować. Wszystkie składniki wymieszać i posiekać. Surowe ziemniaki utrzeć na tarce, lekko odcisnąć przez lnianą ściereczkę, dodać ugotowane tłuczone ziemniaki oraz żółtko i boczek, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz układamy na cieście w kolejności - jako pierwszy farsz z kapusty, następnie z ziemniaków, pozostawiając wolne od farszu brzegi. Ciasto zwijamy jak roladę, owijamy w lnianą ściereczkę, brzegi mocno związujemy nicią. Gotujemy 10-15 min. w lekko osolonej wodzie. Podajemy z sosem grzybowym lub okraszone skwarkami.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Kluska miedzianogórska