Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Ciupka z grochem

Przepis na tę potrawę powstał na terenie Daleszyc, a jego autorem jest p. Zbigniew Korba. Przepis został nadesłany na II Powiatowy Konkurs na Najsmaczniejszą Tradycyjną Potrawę zorganizowany 11.07.2009 r. w Piekoszowie.

Składniki:

  • 50 dkg kapusty kwaszonej,
  • 10 dgk łuskanego grochu,
  • 10 dkg ugotowanych i rozgniecionych na masę ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • kawałek słoniny,
  • kawałek boczku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 2 łyżki pszennej mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Groch namoczyć na ok. 12 godzin po czym ugotować w tej samej wodzie. Osobno ugotować kapustę i obrane ziemniaki. Gdy składniki zmiękną odcedzić i połączyć ze sobą. Z pokrojonej słoniny, boczku, cebuli i mąki przygotować zasmażkę po czym dodać ją do przygotowanej wcześniej kapusty z grochem i ziemniakami. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Ciupka z grochem