Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Byki

Potrawa ta od dość dawna gości na świętokrzyskich stołach. Skąd pochodzi i gdzie po raz pierwszy ją przygotowano - ciężko dziś określić. Z pewnością można powiedzieć o niej, iż jest smaczna. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie około 12 byków.

Składniki:
Farsz: ok. 0,5 kg kiszonej kapusty, odrobina tłuszczu, 2 cebule, 2 jajka, odrobina podsmażonego boczku i słoniny, sól i pieprz.
Ciasto: około 2 kg surowych ziemniaków i około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków.

Przygotowanie farszu:
Kapustę gotować do momentu, aż straci kwaśny posmak. Dodać do niej boczek i słoninę z zesmażonymi jajkami. Dodać sól i pieprz do smaku i całość wymieszać.

Przygotowanie ciasta:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, przecedzić przez sito i odcisnąć nadmiar wody. Z wody przyda się barwnik, który po odjęciu należy dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane, gdy wystygną, przekręcić przez maszynkę do mielenia i wymieszać z pozostałymi do momentu powstania jednolitej masy.

Przygotowanie byków:
Z ciasta formować placki i na środek nakładać farsz, po czym całość zlepić w kulkę (jak na pyzy). Wkładać pojedynczo do osolonego wrzątku i gotować przez około 10 minut. Podawać polane tłuszczem ze skwarkami. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl