Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Smażone pierogi z warzywami

Smażone pierogi z warzywami

Smażone pierogi z warzywamiTym razem tradycyjna polska potrawa, jaką są niewątpliwie pierogi, doczekała się nowoczesnej formy przygotowania, a mianowicie smażenia. W tym celu można użyć garnka z rozgrzanym tłuszczem lub w coraz bardziej popularnej frytownicy. Uniwersalne w tym daniu jest to, że można je serwować na ciepło i na zimno. Potrawa ta została nagrodzona I miejscem w III edycji konkursu wojewody świętokrzyskiego "W krainie świętokrzyskich smaków".

Składniki na ciasto:
- 35 g mąki,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 łyżeczki soli;

Składniki na farsz:
- 1 paczka mrożonych warzyw,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej;

Ciasto zagniatamy jak na zwykłe pierogi, ale tym razem nie będzie nam potrzebne jajko. Gotowe odstawiamy i przygotowujemy farsz. Mrożone warzywa (wedle upodobań) wsypujemy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Po odcedzeniu chwytamy za patelnię i podgrzewamy na niej 3 łyżki oleju z 1 łyżeczką pieprzu i 1 łyżeczką słodkiej papryki - podgrzewamy mieszając przez około 30 sekund po czym dodajemy do farszu z warzyw i mieszamy. Podczas stygnięcia farszu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego krążki na pierogi. Na każdy nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Tak przygotowane smażymy na głębokim tłuszczu w garnku lub frytownicy na rumiany kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Smażone pierogi z warzywami