Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Ziemniaki nadziewane mięsem

Ziemniaki nadziewane mięsem

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Aleksandrę Biskup z gminy Bodzentyn.

Składniki:
- 12 ziemniaków średniej wielkości,
- 30 dag mięsa bez kości (wieprzowe, wołowe lub drobiowe),
- 5 dag cebuli,
- 1 jajko,
- mała czerstwa bułka,
- sól, pieprz,
- zielona pietruszka,
- 0,5 l śmietany.

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki w skórkach ugotować na półmiękko, odcedzić, obrać ze skórki wydrążyć łyżeczką i nałożyć nadzienie z mięsa.
Nadzienie: bułkę namoczyć w wodzie, cebulę obrać, pokroić w krążki i zarumienić na oleju. Mięso przepuścić przez maszynkę razem z cebulą i odciśniętą bułka, dodać jajko, sól, pieprz i starannie utrzeć. Napełnione nadzieniem ziemniaki ułożyć w rondlu lub brytfannie. Dodać trochę wody, włożyć do piekarnika i zapiec. Gdy ziemniaki są miękkie, zalać osoloną śmietaną zmieszaną z mąka i przyprawą do zup. Chwilę zapiec. Podawać z sosem śmietanowym i surówką, posypać zieloną pietruszką. Do zapiekania można dodać kawałeczki sera żółtego kładąc go na każdy ziemniak.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Ziemniaki nadziewane mięsem