Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Żeberka faszerowane

Żeberka faszerowane

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Janinę Kołek z Sorbina w gminie Bliżyn.

Składniki:
- 1 płat żeberek (ok. 2 kg).

Delikatnie wycinamy kostki, aby nie poprzecinać spodniej warstwy mięsa. Formujemy prostokąt obcinając wszystkie sterczące kikuty. Oprószamy go solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, zwijamy i odkładamy na 2 godz. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Składniki farszu:
- Resztki mięsa od żeberek oraz kawałki mięsa od szynki - w sumie ok. 1 kg mięsa,
- 30 dag podgardla,
- 30 dag płuc,
- bułka kajzerka,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- cebula,
- parę ziaren ziela angielskiego i listek laurowy,
- 2 jajka,
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
- 6 jajek ugotowanych na twardo.

Sposób przyrządzenia:
Mięso, podgardle pokroić na kawałki, udusić razem z warzywami i przyprawami - ziele i listek. Płuca obgotować. Gdy mięso będzie miękkie - wyjąć, w tym sosie namoczyć bułkę. Następnie wszystko - mięso, warzywa, podgardle, płuca, bułkę - przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i przyprawy. Dobrze wymieszać. Płat żeberek rozłożyć na desce, rozłożyć na nim równomiernie nadzienie, w środku ułożyć ugotowane jaja wzdłuż. Zwinąć w rulon (jak roladę). Mocno obwiązać sznurkiem, włożyć do folii (rękaw do pieczenia). Piec w piekarniku ok. 2 godz.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Żeberka faszerowane