Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Pigoły

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Agnieszkę Mularczyk ze Stowarzyszenia „Lipianki” w Lipie w gm. Ruda Maleniecka.

Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej,
- 25 dag grzybów suszonych (różnych),
- 20 dag kaszy jęczmiennej drobnej,
- 6 kg ziemniaków,
- 3 duże główki cebuli,
- 2 łyżki mąki kartoflanej,
- 1 kostka masła,
- sól, pieprz,
- Vegeta.

Przygotowanie ciasta:
4 kg ziemniaków ścieramy (tak jak na placki ziemniaczane) z tym, że odciskamy wodę. Potem ugotowaną resztę ziemniaków (2 kg) utłuczonych dodajemy do startych ziemniaków. Należy to wymieszać. Następnie przygotowujemy farsz.

Przygotowanie farszu:
Gotujemy osobno kapustę, grzyby i kaszę. Po ugotowaniu odcedzamy wszystko. Następnie przepuszczamy przez maszynkę grzyby i kapustę. Mieszamy razem kapustę, grzyby i kaszę. Dodajemy do tego zeszkloną na maśle cebulę i przyprawiamy to wszystko do smaku solą, pieprzem i vegetą. Następnie rozkładamy ziemniaki na placuszek, a w środek tego nakładamy farsz i zwijamy w duże kule. W ostatnim etapie do gotującej i posolonej wody wrzucamy gotowe pigoły i gotujemy do 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody na talerz i okraszamy wcześniej przygotowaną cebulką (podobnie jak dajemy do farszu) zeszkloną na masełku. Można też ewentualnie dodać troszkę boczku do okrasy (jeśli potrawa nie jest postna).

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl