Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

„Bidula”

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Grażynę Książkę z Bożęcina w gm. Wilczyce.

Składniki:
- 1/2 kg białej fasoli,
- 1 kg kwaszonej kapusty,
- 1/2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- pieprz, sól.

Okrasa:
- 30 dag boczku wędzonego,
- 30 dag kiełbasy,
- 3 cebule.

Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć w letniej wodzie. Następnego dnia (lub po kilku godzinach) ugotować do miękkości, przestudzić, przetrzeć przez sito. Kapustę odwarzyć (tzn. zagotować i odlać wodę, po czym zalać nowym wrzątkiem), dodać pokrajane dwie cebule, gotować do miękkości. Ziemniaki obrać, ugotować w osobnym naczyniu, odcedzić, następnie utłuc lub przecisnąć przez praskę. Wędzony boczek pokrajać, wysmażyć, dodać pokrajaną kiełbasę i cebulę -zrumienić. Kapustę, fasolę i ziemniaki dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na półmisek i okrasić skwarkami z boczku, kiełbasą i cebulką.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne „Bidula”