Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Gąska po kostomłocku

Gąska po kostomłocku

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich „Macierzanka” w Miedzianej Górze.

Gąskę upiec z nadzieniem jak następuje: Wziąć bułkę dobrze w mleku wymoczoną, odcisnąć. Dołożyć jedną cebulę posiekaną i zezłoconą na maśle oraz wątróbkę gęsią, co to wcześniej ugotowana być winna, ostudzona i posiekana takoż. Nie zawadzi dodać ociupinę zmielonej lubo drobno posiekanej słoniny, naci pietruszki i majeranku. Dwa jajka, sól, pieprz, szczypta muszkatołowej gałki, jako i trzy kwaśne jabłka, krótko na maśle podduszone do farszu dodać trzeba, co by gęsinie nikt po upieczeniu się nie oparł.
Wszystko to wymieszać, utrzeć drewnianą łychą w misce akuratnej na masę taką, co by dobrze gąskę naszą nadziać. Kiedy już gąska pełna farszu będzie, tedy zszyć niebożę, natrzeć solą i masłem z czosnkiem. Do pieca sposobnego na godzinę i pół zamknąć i tak piec, co dwa pacierze polewając wytworzonym sosem. Smakuje doskonale na gorąco, jak i na zimno, choć całkowitego wystygnięcia rzadko gąska po kostomłocku doczekuje...

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Gąska po kostomłocku