Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Karczek pieczony w żytnim cieście

Karczek pieczony w żytnim cieście

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Teresę Klimczak z Marzysza w gm. Daleszyce.

Składniki:
- 2-3 kg karczku wieprzowego,
- 5 dag grzybów suszonych,
- 2-3 liście białej kapusty,
- 1 główka czosnku,
- pieprz, sól,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 kg mąki żytniej,
- woda.

Sposób przyrządzenia:
Karczek umyć, osuszyć i natrzeć z solą, rozgniecionym czosnkiem, popieprzyć. Zawinąć w lnianą ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu na ok. 6 godz. Grzyby uprzednio namoczone (nie gotowane) pokroić w cienkie paski i obłożyć nimi mięso. Następnie karczek zawinąć w sparzone liście kapusty, wkładając pod nie kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Z mąki żytniej i wody sporządzić ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Z ciasta uformować na stolnicy okrągły placek i dokładnie owinąć nim karczek, szczelnie go zaklejając. Piec w piekarniku ok. 2,5 godz. w temp 200°C. Po wyjęciu z piekarnika (lub pieca) pozostawić do wystygnięcia na ok. 2 godz., a następnie rozbić ciasto („skorupę”). W ten sam sposób można upiec szynkę wieprzową lub cielęcą. Można również nie stosować zawijania mięsa w liście kapusty , a tylko w żytnie ciasto.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Karczek pieczony w żytnim cieście