Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Zawijaniec wołowy pieczony

Zawijaniec wołowy pieczony

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Halinę Wydrzyńską z Borszowic w gm. Sędziszów.

Składniki:
- ok. 60 dag wołowiny bez kości,
- ok. 5 dag tłuszczu,
- 5 dag cebuli,
- 2 jaja ugotowane na twardo,
- czerstwa bułka,
- 5 dag słoniny,
- ok. 10 dag szynki wędzonej gotowanej,
- sól, pieprz do smaku.

Sposób przyrządzenia:
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso opłukać i usunąć z niego ścięgna. Następnie rozciąć wzdłuż włókien tak, by powstał z niego płaski prostokątny płat, który należy rozbić mocno tłuczkiem (uważając, by nie poszarpać tkanki mięsnej). Przyrządzić nadzienie: namoczoną w wodzie bułkę odcisnąć, skręcić w maszynce wraz z cebulą, szynką i słoniną, dodać pieprz i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Rozbite mięso posolić i posmarować nadzieniem.
Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na płacie mięsa wzdłuż dłuższego brzegu. Mięso zwinąć ściśle w rulon, zaczynając od boku, wzdłuż którego ułożono jaja, aby po zwinięciu znalazły się w jego środku. Uzyskany rulon związać sznurkiem co 3 cm, jak baleron. Tłuszcz rozgrzać mocno w brytfannie, włożyć mięso, oblać dokładnie tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec do miękkości, polewając mięso często tłuszczem do pieczenia. Po upieczeniu zdjąć sznurek, mięso pokroić w dość grube plastry, ułożyć na podłużnym półmisku, polać sosem z pieczenia. Podawać na gorąco lub zimno.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Zawijaniec wołowy pieczony