Wpisany przez Krzysztof Żołądek środa, 18 sierpnia 2010 19:17
Składniki:
- 35 dag mąki,
- 1 jajko,
- 20 dag kaszy gryczanej,
- 20 dag białego sera,
- 8 dag cebuli,
- 4 dag tłuszczu,
- 4 dag masła lub 10 dag śmietany,
- sól i pieprz;
Przygotowanie:
Z mąki i jajka przygotowujemy ciasto, w razie potrzeby dodając do niego odrobinę wody.Gotujemy kaszę i dodajemy do niej rozdrobniony ser, podsmażoną cebulkę i całość doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy krązki (doskonała do tego jest filiżanka o powiększonej średnicy) i nakładamy na nie farsz zlepiając w pierożki. Gotowe wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Podajemy polane roztopionym tłuszczem albo śmietaną. Smacznego.
Wszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.
Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.
kontakt@swietokrzyskie.org.pl