Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Kluski śląskie po świętokrzysku

Kluski śląskie po świętokrzysku

Coprawda jak nazwa wskazuje jest to potrawa kuchni innego regionu, jednak i w świętokrzyskich domach do dziś popularna. Łatwość i szybkość jej przygotowania to cecha główna tejże potrawy. Także składniki do jej przygotowania - łatwo dostępne na wsi i w mieście sprawiły, że kluski śląski doczekały się wielu odmian w zależności od regionu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 25 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • sól.

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Po wystygnięciu masy dodać mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Niewielką ilość ciasta (porcja jak na łyżeczkę od herbaty) formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i na środku robimy niewielkie wgłębienie. Po uformowaniu wszystkich klusek wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 minut. Podawać je można okraszone, z mlekiem lub z mięsem polane sosem.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Kluski śląskie po świętokrzysku