Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Mortadelowe zawijańce

Mortadelowe zawijańce

Mortadelowe zawijańcePrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorką przepisu jest pani Ewa Napora z Kluczyc.
 
Składniki:
- 25 dag mortadeli,
- 25 dag wędzonego boczku,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 czerwona papryka,
- 2 jajka,
- 10 łyżek bułki tartej,
- 3 łyżki chrzanu,
- 7 łyżek śmietany,
- cukier, sól,
- olej,
- ząbek czosnku,
- 6 plastrów żółtego sera Gouda,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 3 jabłka,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej;
 
Sposób wykonania:
- mortadelę i boczek pokroić w plastry,
- nałożyć plastry mortadeli na plastry boczku,
- śmietanę, sól, cukier, paprykę słodką wymieszać razem i posmarować mortadelę,
- położyć paprykę czenłvonąi zieloną pokrojonąw plastry, pokrojony czosnek, jabłko i plaster żółtego sera,
- chrzan i musztardę wymieszać i posmarować plastry żółtego sera, wszystko razem zwinąć,
- zawijańce panierować w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w bułce tartej i smażyć W gorącym oleju w głębokim garnku na złocisty kolor,
- podawać z pieczywem lub do obiadu.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Mortadelowe zawijańce