Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Goły faszerowane januszewickie

Goły faszerowane januszewickie

Goły januszewickiePrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorami przepisu są członkowie Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Januszewice.
 
Składniki na ciasto:
- 3 kg surowych ziemniaków,
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- cebula,
- sól;
 
Składniki na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 1 kg świeżych grzybów,
- cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki smalcu,
- okrasa ze słoniny;
 
Sposób wykonania:
 
Ciasto:
- ziemniaki ugotować i zmielić w maszynce,
- resztę ziemniaków zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć w lnianym woreczku,
- po odciśnięciu tarcinę włożyć do miski, dodać pozostałe ziemniaki i całość wyrobić,
 
Farsz:
- ugotowaną kapustę odcisnąć i posiekać tasakiem, dodać grzyby zmielone w maszynce na grubych oczkach,
- doprawić solą, pieprzem i zeszkloną cebulą na smalcu,
- z wyrobionego ciasta formować placki, nałożyć łyżkę farszu i uformować goły,
- gotować 20 minut w osolonej wodzie, ugotowane wyjąć cedzakiem na talerz,
- polać okrasą ze słoniny.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Goły faszerowane januszewickie