Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Piróg krasocki

Piróg krasockiPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorką przepisu jest pani Anna Skrobisz z Koła Gospodyń Wiejskich w Krasocinie.
 
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 40 dag ryżu,
- 20 dag grzybów suszonych,
- 10 dag cebuli,
- 9 jaj,
- 10 dag drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 5 dag tłuszczu,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól, pieprz do smaku;
 
Sposób wykonania:
- grzyby umyć, ugotować i posiekać,
- ryż opłukać i zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i ugotować,
- jaja ugotować na twardo, posiekać,
- cebulę posiekać i podsmażyć,
- wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku soląi pieprzem,
- drożdże wymieszać z cukrem i odstawić do wyrośnięcia,
- mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, jedno jajo, dwa żółtka, szczyptę soli, rozczyn z drożdży i śmietanę, całość połączyć, siekając nożem,
- ciasto wyrobić, rozwałkować i nakładać wcześniej przygotowany farsz,
- wierzch posmarowaćjajkiem i wypiekać.
- podawaćjako samodzielne danie na gorąco lub jako dodatek do czystego barszczu czerwonego.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Piróg krasocki