Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Pierogi partyzanckie

Pierogi partyzanckie

Pierogi partyzanckiePrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Przepis autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Moskorzewie.
 
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 2 kg mąki,
- 4 kostki masła,
- 15 dag drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 2,5 szklanki mleka,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 szklanki śmietany;
 
Składniki na farsz:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- 2 kg mięsa,
- 4 cebule duże,
- 1 łyżka soli,
- majeranek, wegeta, pieprz;
 
Sposób wykonania:
 
Ciasto:
- drożdże rozpuścić w mleku, dodać sól, cukier, wymieszać i odczekać aż podrośnie rozczyn,
- dodać masło, śmietanę, jajka, wyrobić ciasto jak na pierogi, odstawić na 30 min.,
 
Farsz:
- kapustę wypłukać, odcisnąć i ugotować do miękkości,
- mięso udusić, zmielić w maszynce,
- dodać przesmażoną na maśle cebulę, kapustę, wymieszać i doprawić przyprawami,
- ulepić owalne pierogi, ułożyć na blaszce i posmarowaćjajkiem,
- piec w piekarniku w temperaturze 180° C około 30 minut.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Pierogi partyzanckie