Karp w cieście
Wpisany przez Krzysztof Żołądek
środa, 24 września 2014 18:57
Przepis pochodzi ze zbioru zatytułowanego "Smaczna jędrzejowska ryba" wydanego w formie poradnika kulinarnego przez Lokalną Grupę Rybacką "Jędrzejowska ryba". Zebrane w tym opracowaniu przepisy często od wielu pokoleń wykorzystywane są w kuchni mieszkańców ziemi jędrzejowskiej, gdzie hodowla ryb ma wielowiekową historię. Zwłaszcza karpie zajmują szczególne miejsce na lokalnch stołach, bowiem już w XII wieku Cystersi zajmowali się ich hodowlą, a w pobliżu klasztoru rozciągały się stawy hodowlane. Przepis ten polecają Panie Bogusława Wójcik i Monika Chrabąszcz z łowiska "Młyn".
Składniki na ciasto:
- około 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g masła
- 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
Składniki na farsz:
- około 0,5 kg karpia
- 1 cebula
- 1 jajko
- natka pietruszki
- około 0,5 szklanki płatków owsianych
- 1 lub 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Farsz robimy rozdrabniając rybę i dodając ją do pokrojonej w kostkę cebuli. Po dodaniu reszty składników i ich doprawieniu całość dokładnie mieszamy.
Ciasto wyrabiamy z podanych składników po czym rozwałkowywujemy i wykrawamy kształt ryby. Musimy przygotować dwa takie same kawałki. Na jeden z nich nakładamy farsz, a drugim przykrywamy i formujemy rybę z łuskami. Boki sklejamy podobnie jak pierogi, ale nie metodą "na falbankę", ale zaciskając brzegi widelcem. Zdobienie ciasta to już kwestia indywidualna. Na koniec smarujemy wierzchnią część rozmąconym jajkiem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze około 220°. Na przygotowanie takiej odmiany karpia w cieście będziemy potrzebować około 90 minut.
Na podstawie:
Smaczna jędrzejowska ryba - poradnik kulinarny, LGR "Jędrzejowska ryba", Jędrzejów 2013