Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Pierogi z karpia

Przepis pochodzi ze zbioru zatytułowanego "Smaczna jędrzejowska ryba" wydanego w formie poradnika kulinarnego przez Lokalną Grupę Rybacką "Jędrzejowska ryba". Zebrane w tym opracowaniu przepisy często od wielu pokoleń wykorzystywane są w kuchni mieszkańców ziemi jędrzejowskiej, gdzie hodowla ryb ma wielowiekową historię. Zwłaszcza karpie zajmują szczególne miejsce na lokalnch stołach, bowiem już w XII wieku Cystersi zajmowali się ich hodowlą, a w pobliżu klasztoru rozciągały się stawy hodowlane. Przepis ten polecają Panie Bogusława Wójcik i Monika Chrabąszcz z łowiska "Młyn".

 

Składniki na ciasto:

- mąka pszenna i żytnia w równych proporcjach
- około 6 dkg masła, które należy roztopić
- szklanka wody
- sól
 

Składniki na farsz:

- około 80 dkg filetów z karpia
- 10 dkg słoniny
- 2 cebule
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól i pieprz
- smalec lub olej
 

Wykonanie:

Można wykonanie tych pierogów rozpocząć spokojnie od przygotowania ciasta, bowiem po jego wykonaniu będziemy mieć pół godziny wolnego czasu - w sam raz na sporządzenie farszu. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam w kuchni około 90 minut. Ale po kolei...
 
Do mąki, którą po przesianiu i zmieszaniu sypiemy na stolnicę lub blat, wlewamy szklankę wody, dodajemy stopione uprzednio masło i ćwierć łyżeczki soli. Teraz pozostało tylko wyrobić ciasto, rozwałkować je, złożyć w pół i schować na 30 minut do lodówki.
 
Najpierw warto przygotować farsz, by później na gotowe już ciasto móc go nakładać, sklejać i rzucać na osolony wrzątek. W tym celu słoninę i cebulę kroimy w kostkę po czym przesmażamy. Następnie należy je przemielić w maszynce wraz z rybą i tak przygotowaną masę wymieszać ze śmietaną i żółtkiem. Do smaku farsz można przyprawić wedle własnych upodobań.
 
Teraz pora przystąpić do finalizacji piergów z karpia. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na któe nakładamy farsz i po złożeniu w pół zalepiamy brzegi. Tak przygotowane wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty po tym jak wypłyną zgodnie na powierzchnię. Po odcedzeniu nakładamy na talerze, polewamy stopioną słoniną ze skwarkami.
 
Na podstawie:
Smaczna jędrzejowska ryba - poradnik kulinarny, LGR "Jędrzejowska ryba", Jędrzejów 2013

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Pierogi z karpia