Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Specyjał z kapusty - Pierożki smażone

Specyjał z kapusty - Pierożki smażone

Pierogi smażonePotrawa została przygotowana na konkurs kulinarny pod nazwą "Specyjał z kapusty" ogłoszony w gminie Bieliny. Autorką przepisu jest Teresa Kwiatek. Decyzją jury smażone pierogi zostały nagrodzone, a przepis zajął II miejsce.

Składniki:
- 1 kg mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 kostki drożdży,
- 8 łyżek gęstej śmietany,
- 0,75 kostki margaryny („Kasia” lub „Palma”) - należy ją rozpuścić,
- 2 całe jajka,
- 3 żółtka.
 
Przygotowanie:
Z połowy szklanki mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki należy zrobić zaczyn. Następnie na stolnicę wysypać mąkę, dodawać kolejne składniki, a potem zagnieść, rozwałkować i formować pierożki. Smażyć je należy na gorącym tłuszczu (może to być olej). Farsz do pierogów można wkładać wedle uznania – może być przygotowany z mięsa, mięsa i kapusty, z dodatkiem grzybów lub kapusty.
 
Przepis na farsz z kapustą i mięsem:
Kapustę ugotować, wystudzoną drobno pokroić. Mięso ugotować, obrać (jeśli są kostki, przekręcić przez maszynkę). Na patelnię dać tłuszcz (wedle uznania może to być smalec lub olej). Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać mięso, sól, pieprz, jarzynkę i odrobinę majeranku. Poddusić, dodać do kapusty, wyrobić i przyprawić do smaku.
 
Gotowe już pierogi należy smażyć na rozgrzanym tłuszczu tak, jak pączki - na złoty kolor, jak prezentuje zdjęcie.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Specyjał z kapusty - Pierożki smażone