Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Kugiel – świętokrzyska baba ziemniaczana

Kugiel – świętokrzyska baba ziemniaczana

KugielW słownikach kugiel funkcjonuje jako "żydowskie ciasto świąteczne", więc ta potrawa pojawiła się w moich stronach najprawdopodobniej za sprawą kuchni żydowskiej. Kugiel robiono z tartych ziemniaków, mąki i jaj, często z dodatkiem mięsa.

We wspomnieniach moich informatorów mięso to najczęściej żeberka wieprzowe, ale w chłopskich domach – dodawano je tylko od święta. Na co dzień musiała wystarczyć uboższa wersja – z samych ziemniaków, mąki i jaj (ewentualnie z dodatkiem wędzonego boczku lub słoniny).

Ja postanowiłam przygotować kugiel, jaki znam jedynie z opowiadań. Taką potrawę pamiętają starsi ludzie z moich okolic jako tę, którą spożywało się raczej zimą (w okresie świąt Bożego Narodzenia) lub wczesną wiosną (Wielkanoc). Wtedy chętnie wykorzystywało zapasy – ziemniaki pozostawione w „dole”. Takie ziemniaki były już mniej soczyste i – w przeciwieństwie do młodych ziemniaków – idealnie nadawały się na taką potrawę.

Trzeba pamiętać, że w wiejskich zagrodach panowała bieda, szczególnie zimą, kiedy nie można było wyżywić rodziny tym, co przyniosło się z pola. Dlatego takie potrawy, jak kugiel były bardzo popularne. Robiło się je w dużych garnkach i długo zapiekało w piecach chlebowych.

U mnie – wersja uproszczona (głownie z powodu braku pieca chlebowego). Niewielka foremka (tzw. keksówka) i zwykły, elektryczny piekarnik. Ale zapewniam – wyszło rewelacyjnie!

Składniki:

- ok. 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 cebule
- 300 g boczku wędzonego
- sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:
Ziemniaki i 1 cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odcedzamy na drobnym sitku. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek i drugą cebulę. Do odciśniętych z soku ziemniaków i cebuli dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i wyrabiamy ciasto. Na blaszkę (mniej więcej 26 cm x 10 cm) wylewamy 2/3 ciasta. Na to układamy zawartość patelni i przykrywamy kolejną warstwą ciasta ziemniaczanego. Zapiekamy ok 1,5 h w piekarniku w ok 180 s. C.
 
Dobre rady:
  • Należy pamiętać, by jak najlepiej odcisnąć ziemniaki z wody. W tym celu można użyć bardzo drobnego sitka, lub po prostu gazy.
  • Można podać kugiel z sosem, surówką, sałatką, jako danie samodzielne lub jako dodatek. Ja przygotowałam do mojego kugla sos grzybowy (z suszonych grzybów i pieczarek), z dodatkiem gęstej śmietany i solidnie potraktowałam natką pietruszki.
 
Źródło:
Gospoda Potłuczonej Literatki

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Kugiel – świętokrzyska baba ziemniaczana