Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Potrawka z zacierkami

Potrawka z zacierkami

Jest to kolejne danie, które daje się szybko przygotować, a jako potrawa z gatunku tzw. jednogarnkowych doskonale sprawdza się podczas dni wypełnionych pracą. Można ją bowiem przygotować wieczorem poprzedniego dnia i podawać po szybkim podgrzaniu w porze obiadowej. Poniższy przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji.


Składniki na potrawkę:
- pęczek włoszczyzny (duży)
- 4 ziemniaki
- 2 kostki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag wędzonego boczku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- majeranek
- sól i pieprz

Składniki na zacierkę:
- 1,3 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie ząbki czosnku wyciskamy. Cebulę kroimy w kawałki, podobnie jak boczek. Te trzy składniki wrzucamy do garnka, smażymy na rumiano po czym wyjmujemy z garnka.
 
Opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę obieramy, kroimy w średniej wielkości kostkę i wrzucamy do garnka. Zalewamy trzema litrami wrzącej wody z uprzednio rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarnka pieprzu. Solimy do smaku wedle uznania i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy całość przez kolejnych 10 minut.
 
Z mąki, jajek i odrobiny soli zagniatamy ciasto. Z podzielonego na kawałki formujemy niewielkie kulki lub podłużne kluseczki (wedle uznania i upodobań) i rozsypujemy je na oprószonej mąką stolnicy. Po około 15 minutach, gdy przeschną, wsypujemy je do naszej zupy. Mieszamy i gotujemy przez kolejnych 10 minut.
 
Gotową potrawkę posypujemy majerankiem i doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Przed podaniem krasimy przygotowanym wcześniej boczkiem z czosnkiem i cebulą. Smacznego.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Potrawka z zacierkami