Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Potrawka drobiowa z bobem

Potrawka drobiowa z bobem

Jest to typowa potrawa jednogarnkowa. Najczęściej przygotowana wieczorem poprzedniego dnia, a pozwalająca zasycić głód w ciągu całego dnia (w zależności od ilości domowników).


Składniki:
- 40 dag filetów z piersi kurczaka
- 20 dag pomidorów
- 1 cebula
- 1 szklanka ugotowanego bobu
- 3 szklanki ugotowanego ryżu
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz
- odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
Po opłukaniu filetów nacieramy mięso sokiem z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowa swój ładny jasny kolor. Następnie filet kroimy w kostkę. Podobnie kroimy obraną cebulę i wrzucamy ją na rozgrzane na patelni masło. Gdy będzie zeszklona dokładamy mięso i smażymy 2-3 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie dolewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz do smaku wedle upodobań. Po doprowadzeniu do wrzenia zmniejszamy płomień, a całość gotujemy jeszcze przez kilka minut.
 
Gdy sos na patelni zacznie gętnieć dodajemy do niego bób, a także pokrojone wcześniej na kawałki pomidory. Mieszając, by składniki nie przywarły do dna, gotujemy całość jeszcze przez ok. 15-20 minut.

Potrawkę podawać z ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki. Gotując bób warto dodać do wody pół łyżeczki cukru, łyżeczkę soli oraz ząbek czosnku.


Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Potrawka drobiowa z bobem