Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Dania główne Zawijasy z karkówki

Zawijasy z karkówki

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Drożejowicach.
 
Składniki:
- karkówka (około 1 kg),
- kapusta kiszona,
- boczek (ok 30 dag),
- 4 cebule średnie,
- garść grzybków suszonych,
- przyprawy - sól, pieprz, zioła do smaku.
 
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę pokroić w plastry - około 8 sztuk. Następnie delikatnie je rozbić, aby nie rozdzielić włókien. Tak przygotowane mięso naoliwić oraz oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na ok 2 godziny. Kapustę kiszoną dokładnie wypłukać i ugotować do miękkości. Grzybki obgotować, odcedzić, pokroić w paski i wrzucić do kapusty. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą i przyprawami. Wymieszać wszystko razem i jeszcze chwile dusić na małym ogniu. Wystudzony farsz nakładać na uprzednio przygotowane plastry mięsa i zwijać w kształt roladek. Aby nadać ładny kształt zawijasom, można je owinąć nitką. Zawijasy smażymy w głębokim tłuszczu do miękkości. Można podawać w wersji obiadowej lub jako przekąskę.
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Zawijasy z karkówki