Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Placek cebulowy

Składniki:
- 25 dag mąki,
- 4 łyżki oleju słonecznikowego, sojowego lub oliwy,
- 2 dag drożdży,
- sól, pieprz,
- 1/2 kg cebuli,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka mąki,
- 5 dag masła,
- 3 żółtka,
- gałka muszkatałowa,
- 3 łyżki utartego ostrego żółtego sera.
 
Sposób przyrządzenia:
 
Mąkę przesiać, dodać rozkruszone drożdże i olej lub oliwę (4 łyżki). Zarobić ciasto wodą do konsystencji gęstego ciasta drożdżowego, osolić, dodać szczyptę pieprzu. Przygotowane ciasto rozwałkować i wyłożyć do tortownicy, formując rant. Cebulę obrać, pokroić i udusić z dodatkiem oleju lub masła. Gdy zmięknie, przyprawić do smaku, oprószyć mąką, rozprowadzić mlekiem, mieszając zagotować, odstawić, zaciągnąć żółtkami, Przygotowaną w ten sposób cebulę wyłożyć równomiernie rozprowadzając na powierzchni ciasta. Posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 220°C. Upiec. Podawać na gorąco, najlepiej z dodatkiem sosu pomidorowego.
 
Źródło: Wędrowiec świętokrzyski
 

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Dania główne Placek cebulowy