Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

Tort makowy

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Koło Gospodyń Wiejskich w Gojcowie, gm. Opatów.

Składniki:
- 20 dag maku,
- 1-2 łyżki miodu,
- 1/4 olejku migdałowego,
- 5 dag tartej białej bułki,
- 10 dag mielonych orzechów,
- 8 jaj,
- 25 dag cukru.

Sposób przyrządzenia:
Mak wypłukać, zalać wrzącą wodą, ostudzić. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie ok. 30 minut. Ostudzony zemleć co najmniej 3 razy. Dodać miód, olejek, bułkę, orzechy. Wymieszać. Jajka ubić na parze z cukru. Z gęstej masy odłożyć 1 kubek, a resztę połączyć z makiem. Szybko wymieszać i włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec w dość gorącym piekarniku około 40 minut.

Masa kawowa: 20 dag margaryny, 5-8 dag cukru pudru, l łyżka kawy „marago” lub kieliszek mocnej czarnej kawy.
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać kawę. Wymieszać z masą jajeczną i ostrożnie wciąż mieszając dodać łyżkę spirytusu. Po ostygnięciu przełożyć tort, smarując go najpierw kwaskowym dżemem, a później masą. Część masy przeznaczyć na wysmarowanie z zewnątrz całego tortu. Wierzch udekorować cząstkami orzechów.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Tort makowy