Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Kołacz posypany serem

Kołacz posypany serem

Przepis został przygotowany na ogłoszony przez wojewodę konkurs kulinarny „Świętokrzyska potrawa świąteczna” przez Zdzisławę Sterną z Uściszowic w gm. Bejsce.

Składniki:
- „Półgarncówka” mąki (odpowiada ok. 1 kg mąki),
- 3 kwaterki mleka,
- 2 dag drożdży,
- pół garści cukru,
- szczypta soli,
- pół „rożka” sera twarogowego (odpowiada ok. 0,5 kg),
- ćwierć osełki masła.

Sposób przyrządzenia:
Przyrządzamy rozczyn na ciepłym mleku, drożdżach, cukrze oraz garstce mąki. Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mąki, żółtka z jajek, stopione masło oraz w miarę posiadania dodać laskę waniliową startą na tarce. Wyrabiamy ciasto dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia w drewnianych nieckach. Przykrywamy ściereczką lnianą oraz poduszeczką z pierza. Ser dobrze wyrabiamy z dodatkiem masła, żółtek, szczypty mąki. Ciasto wyrobić na stolnicy, rozklepać na placki grubości 3-4 cm, położyć trochę konfitur i ser w środku. Placek pomalować dobrze jajkiem i wsadzić do pieca chlebowego. Piec ok. 45 min.

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Kołacz posypany serem