Developed by JoomVision.com

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów

swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów swietokrzyskie.org.pl - serwis dla turystów
Kuchnia regionalna Ciasta i desery Kruche pierogi z nadzieniem żurawinowo-jabłkowym

Kruche pierogi z nadzieniem żurawinowo-jabłkowym

Kruche pierogiPrzepis został zgłoszony w jednym z konkursów powiatowych na Potrawę Regionalną w latach 2010-2011. Receptura została pozostawiona w takiej wersji, w jakiej została zgłoszona na konkurs. Zachowane zostały oryginalne miary oraz nazewnictwo składników.

 
Autorką przepisu jest pani Małgorzata Kotulska z Czarncy.
 
Składniki na ciasto:
- 3 Szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 żółtka,
- 1 jajko,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 1 margaryna lub masło,
- 3 szklanki cukru pudru;
 
Nadzienie:
- 30 dag żurawiny suszonej,
- 2 kg jabłek antonówek,
- 10 dag cukru;
 
Sposób wykonania:
 
Ciasto:
- mąkę przesiać, dodać cukieri proszek do pieczenia, margarynę posiekać z mąką, dodać jaja i śmietanę,
- zagnieść ciasto, powinno mieć wolną, ciągliwą konsystenćję,
- wstawić na 30 min do lodówki;
 
Nadzienie:
- jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć nadmiar soku, wymieszać z żurawinami,
- ciasto rozwałkować, na wykrawane kółka nakładać nadzienie, zlepić,
- wierzch posmarować białkiem jajka i posypać cukrem,
- piec ok. 20 min w temperaturze 180°C.
 
Źródło:
"Potrawy z Regionu Włoszczowskiego" w oprac. H. Otfinowskiej, LGD Region Włoszczowski, Włoszczowa 2014

Prawa autorskie

Logo serwisuWszelkie prawa do zamieszczanych w serwisie zdjęć i tekstów należą do ich autorów. Wykorzystanie do celów druku i kopiowanie na inne strony internetowe zdjęć i tekstów zamieszczonych w serwisie możliwe jest jedynie po otrzymaniu pisemnej zgody autora.

Kontakt z serwisem

Chcesz skontaktować się z autorem tekstu, masz swoją ciekawą propozycję, która może wzbogacić serwis swietokrzyskie.org.pl lub zauważyłeś gdzieś błąd w tekście? Daj nam o tym znać. Na Wasze maile postaramy się odpowiedzieć jak to tylko będzie możliwe, jednak w terminie nie dłuższym niż 24 godziny.

kontakt@swietokrzyskie.org.pl

Jesteś w: Start Kuchnia regionalna Ciasta i desery Kruche pierogi z nadzieniem żurawinowo-jabłkowym